Skip to main content
Danske artister dominerede hitlisterne for 2022

Danske artister dominerede hitlisterne for 2022

Danske artister dominerede hitlisterne for 2022

Dansk musik gør det godt på det forgangne års hitlister. Det viser en ny samlet opgørelse over 2022’s mest populære sange og album.

I dag offentliggør musikselskabernes brancheorganisation IFPI den officielle oversigt over sidste års 100 bedst sælgende album og sange. Gilli topper albumlisten med det anmelderroste album Carnival. Tobias Rahim og Andreas Odbjerg leverer årets bedst sælgende sang med det allestedsværende megahit Stor Mand.

Dansk musik markerer sig særdeles flot i opgørelsen. Hele syv af de 10 mest populære sange involverer danske artister. Foruden Tobias Rahim og Andreas Odbjerg byder årets top-10 på hits fra The Minds of 99, D1MA og Gilli. På albumfronten har hele seks af de 10 bedst sælgende album i 2022 en dansk artist som afsender. I 2021 var blot tre af udgivelserne på top-10 danske.

På albumfronten er især unikummet Gilli svær at overse. Her er han nemlig involveret i hele tre af de 10 bedst sælgende album. Gillis Carnival er årets bedst sælgende album. Suave World, som selvsamme rapkomet udgav senere på året, placerer sig på hitlistens syvendeplads. Og albummet Mere end Musik, som er skabt af Gilli, Benny Jamz og KESI feat. B.O.C er det ottende mest populære album i 2022.

Manglende kønsbalance i toppen

Olivia Rodrigo, Taylor Swift, Adele, Dua Lipa og Doja Cat er de højest placerede kvinder på albumlisten. Blandt de 100 mest populære sange spiller kvindelige danske artister en rolle med blandt andet Infernal, Pil og fremadstormende Blæst med Fernanda Rosa i forgrunden.

Det ændrer imidlertid ikke på, at de netop offentliggjorte årslister understreger den manglende kønsbalance i toppen af dansk musik. Ud af 100 sange har blot otte en kvindelig hovedartist. Tæller man sange med, hvor mænd og kvinder figurerer sammen, rummer listen i alt 18 sange med et bærende kvindeligt islæt. På albumfronten er billedet det samme. Blandt de 100 mest populære album har 16 udgivelser en kvindelig afsender, mens fire album har både mænd og kvinder som bærende afsendere.

Om offentliggørelsen af de samlede hitlister for 2022 siger direktør for kommunikation og public affairs hos IFPI, Lasse Lindholm:

”Dansk musik står exceptionelt flot i markedet. Det skyldes først og fremmest et tårnhøjt niveau blandt danske artister og de musikselskaber artisterne samarbejder med. Samtidig står det klart, at vi har en stor opgave foran os med at sikre en bedre kønsbalance. Alle led i fødekæden har et ansvar for at drive den forandring. Det gælder dem, der arbejder med vækstlaget, det gælder os som udgiver musikken. Og det gælder streamingtjenesterne, radioerne og i sidste ende også forbrugerne.”

I det danske marked kommer størstedelen af salget fra streaming men også salg af downloads, vinyler og cd’er tæller med i opgørelsen.

Bag om hitlisterne

Album Top-100 er listen over de 100 mest solgte album og EP'er og er en kombination af fysisk salg, download og streaming. Listerne medregner ikke radioafspilninger. Se Album Top-100 for 2022 her. Track Top-100 er listen over de 100 mest streamede og downloadede tracks. Se Track Top-100 for 2022 her

Begge lister dækker perioden 1. januar 2022 til og med 29. december 2022 og er udarbejdet af analysevirksomheden M&I Service.

 

DEL DENNE SIDE