Skip to main content
Danske artister regerer på hitlisterne for 2023

Danske artister regerer på hitlisterne for 2023

Danske artister regerer på hitlisterne for 2023

Dansksproget musik pryder hitlisterne igen i år. Det viser en ny opgørelse over de 100 mest populære sange og album i 2023, som IFPI udgiver i dag.

Tobias Rahim topper albumlisten med det hitalbummet Når Sjælen Kaster Op. Miley Cyrus leverer årets bedst sælgende sang med monsterhittet Flowers og The Rolling Stones står bag årets bedst sælgende vinylplade, Hackney Diamonds.

D1MA, GOBS, Tobias Rahim, Ukendt Kunstner, Topgunn, Ida Laurberg, Andreas Odbjerg, Saveus og Gilli. Listen er lang når hele 9 af de 10 mest populære sange i 2023 har danske artister som afsendere. Miley Cyrus er den eneste internationale artist i top-10. Til gengæld leverer hun årets bedst sælgende sang med Flowers.

Samme billede gør sig gældende på albumfronten, hvor otte ud af de 10 bedst sælgende album involverer danske artister. Top-10 byder blandt andet på stjernerapperen Artigeardits fjerde album, Længe Leve og det fremstormende succesband Blæsts album Stiv Kuling. På førstepladsen er ikke overraskende den store mand Tobias Rahim at finde med årets bedst sælgende album Når Sjælen Kaster Op. Også på listen over de 100 bedst sælgende vinyler kan Tobias Rahim bryste sig af at ligge i top-10 sammen med blandt andre Guldimund, Lukas Graham og Hans Philip. 

I 2022 var det syv af de 10 mest populære sange, der var båret af en dansk artist og seks ud af de 10 bedst sælgende album, der havde en dansk artist som afsender.

Mere diversitet på menuen. Men ikke nok.

Kendetegnende for årets hitlister er en diversitet, der spænder bredere, end hvad tilfældet har været de seneste år. Det gælder både i forhold til genrer og i forhold til kønsbalance.

Blandt de 100 mest populære sange spiller kvindelige danske artister hovedrollen i form af blandt andre Saint Clara, Pil, Medina, Mekdes og Tessa. Ej at forglemme Ida Laurberg, der sammen med Andreas Odbjerg har lavet en af årets 10 mest populære sange med landeplagen Jeg Ka’ Rigtig Godt Li’ Dig.

Ud af de 100 bedst sælgende sange er 17 fremført af en kvindelig hovedartist. Det faktum understreger fortsat den manglende kønsbalance i toppen af dansk musik. Det er imidlertid mere end en fordobling fra sidste års opgørelse, hvor blot otte ud af årets 100 mest populære sange havde en kvindelig hovedartist. Tæller man sange med, hvor kvinder og mænd figurerer sammen, rummer listen i år i alt 30 sange med et bærende kvindeligt islæt.

Blandt de 100 mest populære album har 21 udgivelser en kvindelig hovedafsender. Her markerer også Saint Clara, Tessa og Medina sig.  På albumfronten er desuden verdensfænomenet Taylor Swift svær at overse i 2023. Taylor Swift har hele fire placeringer på albumlisten hvoraf popikonets nyeste album fra 2022, Midnights, er at finde i top-10. Swift’s Lover fra 2019 er placeret på hitlistens 34. plads mens både originalen og popstjernes genindspilning af albummet 1989 er blandt de 100 bedst sælgende album i 2023.

  • Se Album Top100 for 2023 her.
  • Se Track Top100 for 2023 her.

Bag om hitlisterne

Album Top-100 er listen over de 100 mest solgte album og EP'er og er en kombination af fysisk salg, download og streaming. Track Top-100 er listen over de 100 mest streamede og downloadede tracks. Listerne medregner ikke radioafspilninger.

Begge lister dækker perioden 1. januar 2023 til og med 29. december 2023 og er udarbejdet af analysevirksomheden M&I Service.

 

DEL DENNE SIDE